30 éves a Gál József Sportcsarnok

2020. 01. 01.
Az elmúlt évben volt harminc éve, hogy átadásra került a Városi Tornacsarnok. Időközben nevet váltott és a Városi Sportcsarnok csalogató névre hallgatott. A születésnap évében vette fel  a XX. század legsikeresebb ceglédi sportolójának, a világbajnok birkózónak, GÁL JÓZSEFNEK  a  nevét. Az eltelt évtizedek alatt sok tízezer  sportoló és  annál több néző fordult meg a létesítményben. A csarnokot bemutató írásunkban visszatekintünk megépítésének előzményeire és történetére.

A GONDOLATBÓL VALÓSÁG LESZ
A városi, univerzális sportcsarnok megépítésének igénye idejekorán, már az 1970-es évek elején felmerült. Az 1969-ben birtokba vett  Vasutas Sportcsarnok (volt Zsinagóga)  nagylépés volt a város teremsport igényeinek kielégítésében, de csak részben és főleg a CVSE gondjait látszott átmenetileg megoldani. Az egyesületet jelentős támogatásban részesítő Vasutas Szakszervezet a hetvenes évek elején Ceglédet is besorolta egy 40x20 méteres munkacsarnok  megépítése vonatkozásában a Malomtó-széli sporttelepen, de mindez  egy elvi besorolás miatt húzódott. 

Az  Országos Sporthivatal 1975-ben, a megyei  állami- és pártszervek „áldásával”  Cegléden kívánta  megvalósítani egy az NDK-ban bevezetett multifunkcionális, könnyűszerkezetes  sportcsarnok megépítését. Egyeztetések több fordulóban, a megyei sport és a ceglédi érintett vezetőkkel haladtak a tárgyalások. Az irattárak őrzik a folyamat eseményeit, a német tervező  gárda bemutatta a terveket, többször jártak Cegléden és a vélt telepítés lehetséges helyeit is megtekintették. Előre bocsátom, a Vigadó helye nem szerepelt ezek között. Három alternatívát jelölt meg a város sportvezetése: először  a Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakközép iskola mögötti volt TÜZÉP Telep üres telke (ma óvoda és bölcsőde komplexum), másodszor a vasúti felüljáró Malomtó-szél szeglete a Schell töltőállomás és Peny market stb. üres helye és harmadszor a CVSE sporttelepe. A lényeg az, hogy a koncepcióból nem lett semmi, mígnem a Ceglédi Városi Tanács Végrehajtó Bizottsága 1978-ban meg nem bízta az Iparterv Tervező Vállalatot egy több célú hasznosításra alkalmas sportcsarnok megtervezésével.

A TERVBŐL VALÓSÁG LESZ
A megbízó két alapvető építési koncepció megvalósítását látta célszerűnek.
  • Az ország több városában már megvalósultak és üzemeltek az un. körcsarnok típusú sportlétesítmények.
  • Könnyűszerkezetes speciális conder építési rendszerű csarnokot.
Igény volt a többcélú használati lehetőség biztosítása, az iskolai testnevelési órák és a verseny sport feladatok megvalósíthatósága. A környező  iskolák megnövekedett ebbéli feladatai nyomós okkal szerepeltek az  építés érdekében, úgy a funkcionális használhatóság, mint a helykijelölés szempontjából .  Alapjában egy 25x45 méteres küzdőtér, hat darab 25-25 férőhelyes öltöző és 750 ülőhelyes lelátó kialakítása volt a fő irányadó. A párhuzamos testnevelési órák és edzések megtartása érdekében a tervekben szerepelt a küzdőtér  nagyságának bővítése az alsó lelátó-szektorok betolásával, valamint elválasztó függönyök  leeresztése igény szerint. Ez utóbbiak kivitelezési okok miatt nem állandósultak a kezdeti problémák miatt. A kivitelezés 1980. augusztus 1-jén kezdődött el és 1983. augusztus 19-én volt az ünnepélyes átadása.  Itt Buda István a sporthivatal elnöke, államtitkár mondott avató beszédet.

A generál kivitelező a Bács-megyei Állami Építőipari Vállalat  volt, 19 alvállalkozóval egyetemben.  A tervezési munkák elismeréseként Szentai Judit 1984-ben Ybl-díjban részesült. 

A már említett kivitelezése problémák mellett egyebek is beárnyékolták az új létesítmény üzemeltetését. A fent említett térelválasztó rendszer anomáliáit, a tetőszerkezet beázása csak fokozta. A harminc év alatt több esetben történtek javítások a tető- és felülvilágító rendszeren, melynek a költségeit a Ceglédi Önkormányzat biztosította.

Az 1983. évi  beruházás kiviteli költségei egyébként, akkori áron 66,863.000.- forintot tettek ki. Ehhez  a Vasutasok Szakszervezete, a Művelődési Minisztérium, az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság és a Pest megyei Tanács  8-8 millió forinttal járult hozzá. A kisebb hozzájárulásokat itt nem soroljuk fel, de azt meg szükséges jegyezni, hogy Kárpáti Ferenc honvédelmi miniszter, Cegléd országgyűlési képviselője hathatós támogatást nyújtott a támogatói  kör  bevonása és megnyerése érdekében.

NEMZETKÖZI ÉS HAZAI ESEMÉNYEK FUTÓSZALAGON
Az új csarnok kezdeti befogadása és népszerűsége túlnőtt a város határain. A kezdetek kezdetén sok nemzetközi eseménynek is helyt adott a Ceglédi tornacsarnok. Az első l2 év során 16 sportágban 30 ország sportolóit látták vendégül a szervezők Cegléden. Nemzeti válogatott szinten láthatták a nézők a svéd, a jugoszláv, bolgár  asztalitenisz  válogatottat,  szerepelt Cegléden a szovjet női kézilabda, a koreai  női röplabda válogatott, sőt a török birkózó és NDK súlyemelő csapata is. Az utánpótlás nemzetközi viadalok is gyakran szerepeltek a csarnok programjában, no meg az egyéni sportágaink bajnoki-, kupa-  és meghívásos versenyei.

A sport mellett az iskolai sport- és kulturális programok teljes körű kiszolgálásban részesültek és részesülnek. A középiskolák évente visszatérő szalagavató rendezvényei tízezreket vonzanak a csarnokba Ceglédről és vonzáskörzetéből.
A különböző koncertek a fiatalság kedvelt programjai, vagy a Nemzetközi Dobos gálák messze híres, hagyományos rendezvényei országos jelentőségűek. 

A teltházas rendezvények nosztalgiát ébresztenek a ceglédiekben, mivelhogy az utóbbi években „elszaladt” mellettünk a világ. Új és korszerűbb sportcsarnokok épültek az országban, ahol komfort fokozat  jobban megfelelt akár a nemzetközi, akár a hazai igényeknek (pl.  a nézők kiszolgálása). 

A Gál József Sportcsarnok az olimpiai eszme hirdetője is. Közvetíti  az egészséges ember  ideálját, az egyenlőséget a világ ifjúsága között. Méltán állították fel szimbólumként a Rákóczi úti homlokzata előtt a monumentális olimpiai ötkarikás szobor kompozíciót, melyet anno Dr. Schmitt Pál a Magyar Olimpiai bizottság elnöke avatott fel.
 
Magyar László

Gál József SportSport
Gál József
Sportcsarnok
Csemői vadászházvadászház
Csemői
vadászház
Több száz potenciális vásárló
Hétvégente több száz potenciális vásárló a sporteseményeken. Szólítsd meg őket rajtunk keresztül. Hirdess a sporiban!